Grönt vatten eller strömavbrott

Vi färgar fjärrvärmevattnet grönt för att upptäcka läckor. Färgen är ofarlig, men kontakt oss omgående om du upptäcker grönfärgat vatten från kranen eller i huset!

Det gröna vattnet underlättar upptäckten av eventuellt läckage i ledningsnätet och i kundens värmeväxlare. På detta sätt vill vi undvika att kunder, mot förmodan, får ut fjärrvärmevatten i sitt varmvatten eller i värsta fall även i kallvattnet.

Den gröna färgen kommer från ett färgämne som heter Pyranin.

Vad är Pyranin?

Det är ett rent färgämne med grön färg och fluorescerande egenskaper som används i kosmetika och rengöringsprodukter såsom tvål, schampo och diskmedel.

Det används även inom energisektorn för att spåra läckor i fjärrvärmesystem och kylkretsar.
Metoden har använts sedan slutet av 80-talet.

Här finns ett produktdatablad om PyraGreen som gör att vattnet blir grönt.
PyraGreen (PDF)

Jag har hittat grönt vatten, vad ska jag göra?

Ser du grönt vatten någonstans kan det bero på en läcka. Då kontaktar du oss så snart du kan. Du kan ringa oss dygnet runt.

Påverkas miljön om det läcker ut grönt fjärrvärmevatten?

Nej, det gröna färgen i vattnet är helt ofarlig i den koncentration som förekommer i fjärrvärmevattnet. Produkten är livsmedelsklassad.

Om jag råkar ha grönt varmvatten, färgar det då huden grön?

Nej, det färgar inte huden. Du blir ju inte heller grön när du diskar i grönt diskmedel eller tvättar händerna med grön tvål och i dessa produkter är det samma färgämne, Pyranin, som används.

Tips vid långvarigt strömavbrott

Vi kan normalt sett hålla vår produktion och distribution fram till din fastighet igång även vid strömavbrott. Trots det kommer du inte få full värme eller varmvatten, på grund av att cirkulationspumpen i din värmeväxlare kommer att stå still. Huset kommer därför att kallna vartefter om det blir ett långt avbrott. Så länge vår värme ändå når fram kommer oftast självcirkulationen som uppstår i ditt hus att räcka för att inte värmesystemet ska frysa sönder.

På Energimyndighetsns hemsida finns mer info om bland annat hur fort ditt hus kallnar vid strömavbrott och vad du kan göra för att ni ska klara er så bra som möjligt. Läs mer här