Grönt vatten

Vi färgar fjärrvärmevattnet grönt för att upptäcka läckor. Färgen är ofarlig, men kontakt oss omgående om du upptäcker grönfärgat vatten från kranen eller i huset!

Det gröna vattnet underlättar upptäckten av eventuellt läckage i ledningsnätet och i kundens värmeväxlare. På detta sätt vill vi undvika att kunder, mot förmodan, får ut fjärrvärmevatten i sitt varmvatten eller i värsta fall även i kallvattnet.

Den gröna färgen kommer från ett färgämne som heter Pyranin.

Vad är Pyranin?

Det är ett rent färgämne med grön färg och fluorescerande egenskaper som används i kosmetika och rengöringsprodukter såsom tvål, schampo och diskmedel.

Det används även inom energisektorn för att spåra läckor i fjärrvärmesystem och kylkretsar.
Metoden har använts sedan slutet av 80-talet.

Här finns ett produktdatablad om PyraGreen som gör att vattnet blir grönt.
PyraGreen (PDF)

Jag har hittat grönt vatten, vad ska jag göra?

Ser du grönt vatten någonstans kan det bero på en läcka. Då kontaktar du oss så snart du kan. Du kan ringa oss dygnet runt.

Påverkas miljön om det läcker ut grönt fjärrvärmevatten?

Nej, det gröna färgen i vattnet är helt ofarlig i den koncentration som förekommer i fjärrvärmevattnet. Produkten är livsmedelsklassad.

Om jag råkar ha grönt varmvatten, färgar det då huden grön?

Nej, det färgar inte huden. Du blir ju inte heller grön när du diskar i grönt diskmedel eller tvättar händerna med grön tvål och i dessa produkter är det samma färgämne, Pyranin, som används.