Så förbereder vi oss

Köpings kommun ska utifrån den nya socialtjänstlagen arbeta mer med tidiga insatser, kunskapsbaserat arbete och förenklad tillgång till stöd för invånarna.

Förberedande arbete är i gång

För att vara väl förberedda när den nya lagen träder i kraft pågår ett omfattande arbete inom både social- och arbetsmarknadsförvaltningen samt vård- och omsorgsförvaltningen.

Arbetet fokuserar bland annat på läges- och behovsanalys, där aktuella behov och resurser noggrant utvärderas och kartläggs. Det sker aktivt deltagande i länsdialoger och samverkansmöten, både internt och externt, för att säkerställa att alla parter är informerade och samordnade inför förändringarna.

En viktig del av det förberedande arbetet är att anpassa arbetsrutiner för att möta den nya lagens krav på ett effektivt sätt. Dessutom fokuseras det på att se till att rätt resurser finns

tillgängliga, både när det gäller personal och andra nödvändiga stödåtgärder.

Det här behöver vara på plats 1 juli

Omställningen till den nya socialtjänstlagen kommer att ta flera år, men det finns några saker som måste vara på plats redan den 1 juli när lagen träder i kraft. Det här ska Köpings kommun ha förberett då:

  • Uppdatering av delegationsordningen.
  • Uppdatering av beslutsmallar i verksamhetssystemet.
  • Inventering och beslut om insatser utan behovsprövning.
  • Säkerställande av rutiner för att åtgärda missförhållanden.
  • Orosanmälningar för barn dokumenteras vid personkontakt.

Läs mer

Ny socialtjänstlag – vad behöver vara på plats 1 juli? (skr.se)

Uppdateringar

17 april 2025

Alla Sveriges kommuner har fått statsbidrag för att genomföra omställningsarbetet och anpassa socialtjänsten till den nya lagen.

Social- och arbetsmarknadsförvaltningen planerar och genomför flera förändringar för att anpassa socialtjänstens arbete till nya krav i lagstiftningen. Interna arbetssätt ses över för att exempelvis effektivisera handläggningen, samtidigt som nya insatser och verksamheter planeras, utvecklas och testas, där stöd kan erbjudas utan behovsprövning. Satsningar planeras även för att stärka kontakten med invånarna och bättre förstå deras behov och förväntningar på socialtjänsten i Köping.

Parallellt testas nya arbetsmetoder. Ett exempel är SSPF, där skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet samverkar för att förebygga brott och missbruk bland barn och ungdomar i riskzonen.

Vi är även en del av projektet NUSO och länspiloten i Västmanland. NUSO är ett nationellt samarbete mellan SKR och Karlstads universitet. Syftet är att följa och utvärdera hur socialtjänsten anpassar sig till den nya lagen, och att skapa bättre förutsättningar för att forma insatser efter invånarnas behov. Länspiloten i Västmanland handlar om ett gemensamt utvecklingsarbete där kommuner och andra aktörer i länet skapar mer samordnade stödstrukturer för barn och unga. Projektet pågår 2025–2026 och erfarenheterna kommer att spridas nationellt för att bidra till framtidens samverkansmodeller.

Läs mer

NUSO - unik nationell uppföljning (skr.se)

Samverkan för barn och ungas bästa - länspilot i Västmanland (regionvastmanland.se)

SSPF (skola socialtjänst polis fritid) – exempel - Socialstyrelsen

Bild visar tre mörkrosa symboler framför en ljusgrön bakgrund. Från vänster till höger syns två händer som skakar hand, två barn i en sköldsymbol och en hand som håller upp en våg med vikter på båda sidor.

Information på flera språk

För att läsa informationen på fler språk, använd översättningsfunktionen Translate högst upp på sidan. I mobilläge, klicka på den rosa menyn uppe till höger för att komma åt funktionen.

Vi ansvarar inte för eventuella översättningsfel då översättningen sker automatiskt via Google Översätt.

Kontakta oss

Vid frågor eller synpunkter på den nya socialtjänstlagen och kommunens förberedelsearbete är du välkommen att kontakta oss.

  • Vid frågor om individ- och familjeomsorg, kontakta Elma Ramadanovic Libstrand, verksamhetsutvecklare på social- och arbetsmarknadsförvaltningen.
  • Vid frågor om äldreomsorg, kontakta Eva Saaw, kvalitetschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Information publiceras löpande på sidan.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:

Kontakt

Vid frågor om individ- och familjeomsorg:

Elma Ramadanovic Libstrand

Verksamhetsutvecklare

Nibblesbackevägen 17, Köping

Vid frågor om äldreomsorgen:

 

Vård & Omsorg

Eva Saaw

Kvalitetschef

Nibblesbackevägen 17, Köping