Lekplatser

I Köpings kommun finns 37 kommunala lekplatser utspridda i Köping, Kolsva och Munktorp. VME anlägger och ansvarar för driften för dessa.

VME planerar, ritar och bygger även nya lekplatser samt rustar upp gamla lekplatser.
Inför varje ny lekplats sätter vi upp skyltar på lekplatserna där vi frågar om barnens önskemål till den nya lekplatsen.

Karta över våra lekplatser

Interagera med kartan för att se alla kommunens lekplatser. Det finns även en kartlänk under beskrivningen av respektive lekplats.

Lekplatser i Köping

Ållestas lekplats

Intill Ållesta fotbollsplan ligger Ållesta lekplats. Här finns en klätterställning med klättervägg och rutschkana, en gungställning med däckgungor och småbarnsgungor, en sandlåda samt gungdjur. I området finns också en liten pulkabacke.

Hitta hit

Parkmark mellan Vadarvägen och Ållestavägen, Köping

Vidhems lekplats

I Vidhemsparkens norra del ligger Vidhems lekplats. Lekplatsen anlades år 2020 med temat dinosaurier. Här kan små arkeologer gräva efter dinosaurieskelett i sandlådan och den modige kan klättra upp på någon av de dinosaurier som finns på lekplatsen. På lekplatsen finns också en linbana, olika typer av gungor, en karusell och en klättervägg. Delar av lekplatsen är tillgänglighetsanpassad med konstgräs.

Hitta hit

Parkmark i anslutning till Johannisdalsvägen, Köping

Travgatans lekplats

Intill en dunge och en bollplan ligger Travgatans lekplats. Lekplatsen består av en linbana, gungbräda, snurrkopp, gungställning med däckgunga och småbarnsgunga, sandlåda och klätterställning med rutchkana, klätternät samt brandstång.

Hitta hit

Travgatan, Köping

Tallbackens lekplats

Tallbackens lekplats riktar sig främst till barn i de yngre åldrarna. På lekplatsen finns det bland annat en hinderbana, klätterställning, tunnel, kompisgunga, lekhus i form av en kiosk och sandlåda.

Hitta hit

Parkmark intill korsningen Fridängsvägen och Lovisedalsvägen, Köping

Stavgatans lekplats

Vid en stor gräsplan med fotbollsmål ligger Stavgatans lekplats. Här finns en rutschkana, gungor, sandlåda och en klätterställning.

Hitta hit

Parkmark intill Stavgatan, Köping

Scheeletorgets lekplats

Scheeletorgets lekplats renoverades 2015 och gjordes då tillgänglig för personer med rörelsehinder med bland annat gummiasfalt och en karusell som är anpassad för rullstolar.

Lekplatsen har temat kemi efter apotekaren och kemisten Carl Wilhelm Scheele som bodde i Köping under slutet av 1700-talet. Han kallas ibland "den moderna kemins grundare" och upptäckte flera grundämnen, bland annat syre och klor. På den här lekplatsen går det att leka på molekyler av några av de ämnen som Scheele upptäckte. Övrig lekutrustning består av en stor kompisgunga, en rutschkana, en klätterställning samt en sandlåda med bakbord.

Hitta hit

Scheeletorget, Köping

Rådjursstigens lekplats

I utkanten av Johannisdalsskogen, vid slutet av Rådjursstigen ligger Rådjursstigens lekplats. Förutom skogen med de lekmöjligheter som den erbjuder finns det lekredskap i form av klätterlek, rutschkana, gungor, gungdjur och balanslek. Här finns också en grillplats att samlas runt.

Hitta hit

Skogmark i anslutning till vändplanen vid Rådjursstigen, Köping

Nyckelbergsparkens lekplats

Nyckelbergsparkens lekplats är belägen i Nyckelbergsparken intill Köpingsån och är uppdelad i två delar. Den nyare delen består av ett stort klätternät med rutschkana. Den äldre delen ligger omsluten av träd och buskar och består av en gungställning, sandlåda och gungbräda.

Hitta hit

Parkmark intill korsningen Ågärdsgatan och Mariebergsgatan, Köping

Mälartorgets lekplats

Vid Mälartorget ligger den här lekplatsen som innehåller volträcken, gungställning, sandlåda och klätterställning med bland annat nät och klättervägg.

Hitta hit

Mälartorget, Köping

Mariebergs lekplats

Mariebergs lekplats är en liten lekplats belägen i mitten av ett villakvarter i norra Köping. Lekplatsen erbjuder lek med en lekställning med rutschkana, en gungställning, gungdjur och sandlåda.

Hitta hit

Parkmark mellan Klövervägen och Stenvägen, Köping

Lövsångarvägens lekplats

I ett villakvarter ligger Lövsångsarvägens lekplats. Lekplatsen består av en stor klätterställning med rutschkana, en gungställning med däckgunga och småbarnsgunga, sandlåda, gungdjur och en gungbräda där flera barn får plats samtidigt.

Hitta hit

Lövsångarvägen, mellan Hisingsgatan och Elundsvägen, Köping.

Kråkbackens lekplats

Kråkbackens lekplats ligger fint i ett stort grönområde vid Kölstaån. Området bjuder på små träddungar, stora öppna gräsytor och en liten pulkabacke. På lekplatsen finns ett stort utval av lekutrustning. Här kan man leka på ett tåg, en balansbana, klätterställning med rutschkana, en karusell, gungor, sandlåda och gungdjur.

Hitta hit

Parkmark intill Dybecksgatan, Köping

Klockargårdens lekplats

Lekplatsens tema går i sagans tecken och har inspirerats av den bronsstaty som finns i Bivurparken intill. Statyn föreställer drottning Filippa som står tillsammans med en enhörning. Filippa levde under början av 1400-talet och var drottning över Sverige, Danmark och Norge.

På lekplatsen kan man leka i ett riddartorn med rutschkana, klättra på en sagovagn och rida på gunghästar. Här finns också en gungställning med vanliga gungor samt en småbarnsgunga, en karusell och en sandlåda. Förutom detta finns ett buskage med en träspång som löper igenom.

Hitta hit

Borgmästaregatan intill Bivurparken, Köping

Johannaparkens lekplats

Mitt i centrum i den fina Johannaparken med planteringar och Johannastatyn finns den här lilla lekplatsen. Med utsikt över Köpingsån, soltrappan och Strömparken kan de yngre barnen leka på en rutschkana och en karusell.

Hitta hit

Johannaparken intill Köpingsån, mellan Stora gatan och Nygatan, Köping

Hästhagens lekplats

Inspirationen för Hästhagens lekplats är hämtad från förr då området bestod av bondgårdar och hagar. På lekplatsen går det därför att hitta lite olika djur - här finns gungdjur i form av en ponny och ett får samt en ko i gummi att klättra på, mata och klappa. Utöver det består lekutrustningen av en karusell, en gungbräda, sandlåda och en gungställning med kompisgunga, en vanlig gunga och en småbarnsgunga. Här finns också en större klätterställning med rutschkana, klätternät och klättervägg samt en traktor att leka på för de mindre barnen. Hästhagens lekplats ligger bra till med buskage och träd att leka vid samt en liten pulkabacke intill.

Hitta hit

Parkmark mellan Hästskogatan och Sadelgatan, Köping

Hummelbäcksparkens lekplats

Lekplatsen har ett regnbågs- och enhörningstema. Här finns en stor rutschkanan, gungor, karusell och de fina lekstugorna; Enhörningens regnbågskiosk och Natthuset.

Här finns ävensandlåda, sittplatser och vackra målningar av den lokala grafitikonstnären Jimmy Pettersson.

Hitta hit

Parkmark intill Hummelbäcksgatan, Köping

Gammelgårdens lekplats

Intill friluftsmuseet vid Gammelgården i Karlbergsskogen ligger den här lekplatsen i en fin parkmiljö. Lekplatsen är naturinspirerad med klätterställning, rutschkana, hängmatta, sandlåda och gungor. I Karlsbergsskogen finns också öppna gräsytor, motionsspår med elljus, pulkabacke samt grillplats.

Hitta hit

Karlbergsskogen vid vändplanen Otto Hallströms väg, Köping

Gamla stans lekplats

Mitt i Gamla stan ligger den här lilla lekplatsen. Lekplatsen renoverades 2021 och ska med tiden bli en grön liten oas där blommande buskar, vinbär och körsbär skapar en trädgårdskänsla. I parken kan man gunga på en katt, leka i en koja eller vila i en hammock. Här finns och en rutschkana, volträcken, sandlåda och kompisgunga.

Hitta hit

Östra Långgatan och Mullgatan, utanför hotell Gillet, Köping

Floraplans lekplats

Floraplans lekplats ligger i en grön oas mitt i ett villakvarter i Östanås. Här finns gungställningar med tvåsitsgungor och småbarnsgunga, en klätterställning med rutschkana och klätternät, gungdjur, karusell, studsmatta, hammock och en sandlåda med en ställning för småbarnslek. Det finns även stolar och picknickbord att sitta och fika vid samt asfalterad bollplan med basketkorgar, bollplank, mindre bandymål och pingisbord. Delar av lekplatsen är tillgänglighetsanpassad med konstgräs samt ytor av stenmjöl.

Hitta hit

Parkmark intill Frejgatan, Köping

Fjärilsgatans lekplats

Fjärilsgatans lekplats är en skogslekplats utformad som en hinderbana. Här finns klättervägg, balansgång, armgång, tunnel att krypa igenom, samt hinder och nät att ta sig igenom och över.

Hitta hit

Skogsdunge mellan Fjärilsgatan och Vivelgatan, Köping

Fantetorps lekplats

Fantetorps lekplats ligger i ett grönsstråk i ett villaområde. Lekplatsen är uppdelad två olika delar där den ena delen består av en kompisgunga, gungbräda och liten pulkabacke. Den andra delen ligger precis intill en inhägnad fotbollsplan och består av två gungställningar med vanliga gungor samt en småbarnsgunga, en klätterställning med rutschkana, gungdjur, sandlåda med bakbord samt ett lusthus.

Hitta hit

Parkmark intill Fågelvägen - mellan Falkvägen och Fågelvägen

Diskusgatans lekplats

Diskusgatans lekplats ligger vid en öppen gräsyta med puklabacke och en mini-träddunge intill. Lekplatsen består av två gungställningar med vanliga gungor och småbarnsgungor, en kompisgunga, gungdjur, sandlåda, balanslek och två stora klätterställningar med skeppstema med bland annat rutschkanor och klättervägg.

Hitta hit

Parkmark intill Diskusgatan, Köping

Bäverstigens lekplats

Bäverstigens lekplats erbjuder lek på en gräsyta i ett villaområde. Här finns en gungställning med både däckgungor och småbarnsgungor, en klätterställning med rutschkana, sandlåda, gungdjur och en gungbräda. På lekplatsen finns även en liten pulkabacke.


Hitta hit

Parkmark i anslutning till Bäverstigen - mellan Vesselstigen och Minkstigen, Köping

Bronsspännets lekplats

Bronsspännet ligger vid parken Himlabacken och har ett tekniktema. Här finner du en stor klätterställning i form av en volvolastbil, snurrkaruseller, grävskopor mm. Denna lekplats är även till vissa delar anpassad för barn med funktionshinder.

Hitta hit

Intill Nyckelberget och Mariebergsgatan, Köping

Bondgårdsbergets lekplats

Intill Bondgårdsberget och en liten skog ligger Bondgårdsbergets lekplats. Lekplatsen består av en gungställning med kompisgunga, däckgunga och småbarnsgunga, en större klätterställning med klätternät, rep och balanslek, en sandlåda och gungdjur.

Vid ett besök av lekplatsen kan en tur upp på berget vara kul. Bondgårdsberget bjuder på en fin utsikt över staden.

Hitta hit

Bondgårdsvägen intill Bondgårdsberget, Köping

Andvägens lekplats

Intill en liten dunge ligger Andvägens lekplats. Här kan man leka på en klätterställning, åka rutschkana ner för en liten klippa, gunga i gungställningen som erbjuder både däckgungor och en småbarnsgunga samt gunga på gungdjur.

Hitta hit

Vändplanen Andvägen, Köping

Lekplatser i Kolsva

Trekantens lekplats

I en minipark med stora fina ekar ligger Trekantens lekplats. Temat för lekplatsen är Ekorrens lekplats inspirerat av de stora ekarna och ekorrarna som finns där. På lekplatsen finns bland annat en karusell, kompisgunga och sandlåda. Här finns även ett superfint lekhus byggt av elever på Ullvigymnasiet. Lekplatsen är även försedd med belysning, stenmjölsgång och picknickbord. Stor vikt har lagts vid att tillgänglighetsanpassa lekplatsen!

Hitta hit

Korsningen Ekvägen - Lars Uno Lindbergs väg, Kolsva

Stationsvägens lekplats

Stationsvägens lekplats ligger fint intill ett grönstråk. På lekplatsen finns lekmöjligheter både för stora och små barn. Här finns en gungställning med däckgungor både med och utan småbarnssitsar, ett lekhus, sandlåda med bakbord, gungdjur och en klätterställning med rutschkana, bollstång och klättervägg.

Hitta hit

Parkmark mellan Stationsvägen - Bergtorpsvägen, Kolsva

Solbackens lekplats

Solbackens lekplats är belägen i ett villakvarter i södra Kolsva. Lekplatsen är placerad intill en fotbollsplan och består av en gungställning, gungdjur, sandlåda och klätterställning. Vid lekplatsen finns även en liten kulle där de mindre barnen kan åka pulka.

Hitta hit

Vintergatan, Kolsva

Rabovägens lekplats

På Rabovägens lekplats finns en gungställning med en tvåsitsgunga och småbarnsgunga, en klätterställning, sandlåda, gungdjur och rutschkana. Här finns också en liten backe att åka pulka nedför på vintrarna.

Hitta hit

Rabovägen, Kolsva

Moss- och Kärrvägens lekplats

Intill en skog och ett villakvarter ligger den här lekplatsern som bjuder på lek med en släntrutschkana, sandlåda, gungdjur och en fjädergungbräda. Här finns också en gungställning med tvåsitsgunga och småbarnsgunga, en klätterställning med nät, klättervägg och romerska ringar samt en slänt som är utmärkt att använda som pulkabacke om vintrarna.

Hitta hit

Moss- och Kärrvägen, Kolsva

Järv- och renstigens lekplats

Järv- och Renstigens lekplats ligger placerade vid en liten dunge. Temat för lekplatsen är järven och renens hinderbana. På lekplatsen kan du leka på hinderbanan med bland annat en lian, gungande däck och hoppstenar. Här finns även ett klättertorn, rutschbana och flera gungor. Lekplatsen är även försedd med belysning, stenmjölsgång och picknickbord.

Hitta hit

Grönyta intill vändplanen Järvstigen, Kolsva

Hammarvägens lekplats

På Hammarvägens lekplats går det att leka på en klätterställning med rutschkana och brandstege. Här finns också en sandlåda, gungdjur samt en gungställning med däckgungor, tvåsitsgunga och småbarnsgunga. På lekplatsen finns en liten kulle att åka pulka nedför.

Hitta hit

Hammarvägen/Propellervägen, Kolsva

Ekvägens lekplats

Ekvägens lekplats ligger intill en liten dunge och består av en gungställning med däckgunga och småbarnsgunga, gungdjur, fjädergungbräda, sandlåda och en klätterställning med rutschkana och brandstång.

Hitta hit

Vändplanen Ekvägen, Kolsva

Eklidens lekplats

Eklidens lekplats är en större lekplats med några lite mer speciella lekutrustningar. Här finns en linbana, en lekställning för sandlek, grävskopa och en klätterställning i form av ett tåg med rutschkana och brandstång. Här finns också fjädergunglek, en traditionell lekställning med rutschkana samt en stor gungställning med däckgungor, tvåsitsgungor och småbarnsgunga.

Hitta hit

Parkmark intill Illerstigen, Kolsva

Lekplatser i Munktorp

Kvarnstensvägens lekplats

På Kvarnstensvägens lekplats består lekutrustningen av en ställning med rutschkana, karusell, en gungställning med en vanlig gunga och en småbarnsgunga, ett gungdjur samt en sandlåda. Här finns också en pulkabacke samt buskage att leka i.

Hitta hit

Kvarnstensvägen, Munktorp

Rinken lekplats

Intill en multisportarena ligger lekplats Rinken. Här finns en stor klätterställning med bland annat rutschkana, klättervägg, armgång och klätternät. På lekplatsen finns också gungdjur, sandlåda samt två gungställningar, en med däckgungor och en med en kompisgunga.

Hitta hit

Parkmark mellan Stenstavägen och Tallbacksvägen, Munktorp

Sidansvarig:

Senast uppdaterad: